HomeНовиниОфіційноРеферендум: що і як?

Референдум: що і як?

( 0 Votes )

                                                               

        Коментар до закону про всеукраїнський референдум

27 листопада 2012 року Президент України підписав Закон «Про всеукраїнський референдум», який  набрав чинності 28 листопада 2012 року.  Закон спрямований на реалізацію конституційного права громадян на здійснення влади та визначає правові засади, організацію та порядок проведення всеукраїнського референдуму.

 Предметом всеукраїнського референдуму може бути схвалення нової редакції Конституції, внесення змін до неї, скасування або визначення не чинним закону про внесення змін до Конституції, питання зміни території України, прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону, з будь-якого питання за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією України. На всеукраїнський референдум можуть виноситися декілька питань з однієї проблеми.

Суб'єктами ініціювання всеукраїнського референдуму є український народ і Верховна Рада у випадках  передбачених Конституцією та законами.

Для реалізації одного з початкових етапів процесу референдуму за народною ініціативою є реєстрація ініціативної групи в Центральній виборчій комісії, до неї подається протокол зборів групи, в якому зазначається формулювання питань, які пропонується винести на всеукраїнський референдум, а у випадку винесення законопроекту – додається відповідний текст. 

Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою, на вимогу не менш ніж 3 млн. громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи за проведення такого референдуму зібрано не менш, ніж у 2/3 областей України, і не менше, ніж по 100 тис . підписів у кожній області.

Референдум за народною ініціативою за наявності підстав проголошується Президентом України шляхом видання Указу, Центральна виборча комісія відповідальна за його організацію та проведення. Ці органи на різних етапах процесу референдуму мають перевіряти відповідність питання законодавству та Конституції, для того, аби якраз запобігти винесенню на референдум питань, які не можуть бути винесені на референдум.

Право голосу на всеукраїнському референдумі мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років.

Закон встановлює чіткі правові наслідки референдуму – рішення референдуму є обов’язковим до виконання та не потребує погодження або схвалення органами державної влади.

 

Районне управління юстиції

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.