HomeНовиниУ ВарашіРАЕС має намір кваліфікувати обладнання на сейсмічні впливи

РАЕС має намір кваліфікувати обладнання на сейсмічні впливи

( 0 Votes )


Семінар на тему «Кваліфікація обладнання АЕС на сейсмічні впливи з використанням методу GIP-ВВЕР» проходив на Рівненській атомній електростанції 4-5 грудня 2012 року. 

Участь у заході взяли представники усіх українських АЕС, ДП НАЕК «Енергоатом», інспекції ДІЯРУ на РАЕС, ГНТЦ ЯРБ, ВП «Науково-технічний центр» та ТОВ «ЦКТИ-Вибросейсм» (Росія).

 Мета семінару – презентація методу GIP-ВВЕР як складової загального методу граничної сейсмостійкості (МГС) для використання при кваліфікації будівель, споруд та обладнання АЕС на сейсмічні та інші динамічні впливи. Метод покликаний оцінити стан будівель, споруд та  обладнання і його роботу при максимальній для певного майданчика сейсмічній активності.

Представив методику Віктор Костарєв, президент ТОВ «ЦКТИ-Вибросейсм» (Росія). Це спеціалізована науково-дослідна інженерна фірма, яка займається питаннями забезпечення безпеки атомних електростанцій.

За словами В.Костарєва, процедура GIP-ВВЕР як складова загального методу граничної сейсмостійкості була розроблена американськими спеціалістами ще у 1990-х роках. Згодом була модифікована і адаптована до реакторів радянського зразка. На даний час метод граничної сейсмостійкості схвалено МАГАТЕ та успішно застосовано на понад 150 блоках АЕС у всьому світі.

«Застосування МГС дозволяє значно скоротити витрати на обґрунтування сейсмостійкості АЕС порівняно з іншими  методами. При цьому значно підвищується достовірність оцінок й усувається їх необґрунтований консерватизм, що особливо важливо для регіонів з низькою сейсмічною активністю, таких як Росія та Україна», - зазначає В.Костарєв.

Окрім того, за словами фахівця, кваліфіковане застосування цього методу  дозволяє успішно проходити усі національні та міжнародні експертизи.

Як розповів начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації РАЕС Сергій Гордієнко, найближчим часом Рівненська атомна електростанція має намір кваліфікувати своє обладнання на сейсмічні впливи.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.