HomeНовиниУ ВарашіСучасні технології неруйнівного контролю металу

Сучасні технології неруйнівного контролю металу

( 0 Votes )

11-13 вересня на Рівненській АЕС проходила міжнародна нарада з проекту «Вдосконалення методів неруйнівного контролю елементів АЕС». У роботі наради взяли участь представники Консорціуму компаній «RWE-RE-GmbH-RWE POWER AG-Westinghouse-ЦНК”,  фірми JSO (Україна), ДП НАЕК “Енергоатом”. Проект є пілотним для Рівненської АЕС та розрахований на три роки. За його тематикою минулого року проводились робочі наради в Німеччині та в Україні. Тема нинішньої зустрічі – автоматизовані системи контролю реактора, вихорострумовий контроль теплообмінних трубок парогенераторів та системи ручного ультразвукового контролю.

 

 

Експертами в ході  роботи презентовані попередні редакції розроблених документів,  а саме: методики контролю, технічні обґрунтування відповідно до вимог атестації системи контролю, процедури атестації систем неруйнівного контролю.

Тематика доповідей, які  були представлені на нараді, стосувалась автоматизованих систем контролю реактора, систем вихорострумового контролю теплообмінних трубок парогенераторів, системи ультразвукового контролю композитних та аустенітних зварних з’єднань трубопроводів. Крім того, було розглянуто ступінь виконання розрахунків міцності у взаємозв’язку із неруйнівним контролем.

В результаті аналізу ходу реалізації проекту учасниками наради був відмічений якісний рівень виконання завдань проекту та  його задовільний хід.  На необхідності дотримання термінів  надання звітів певних етапів виконання проекту та їх відповідності до формату технічних завдань акцентував увагу учасників наради Олег Грошев, представник об’єднаного офісу підтримки Єврокомісії в Україні. Експерти в цілому визнали задовільний стан реалізації проекту та відзначили значний обсяг проведеної роботи та наданих документів, які були напрацьовані за останні три місяці. 

Вперше в Україні в нашій галузі Рівненській АЕС був офіційно переданий  комплект документів з правил АSМЕ (американське товариство механіків-інженерів). Правила АSМЕ широко застосовуються в світі - в США, ряді європейських країн, для виконання неруйнівного контролю та обґрунтування безпечної експлуатації обладнання АЕС, в тому числі реакторів типу ВВЕР. Наявність офіційної версії даних документів разом із методологією їх застосування дозволить розширити можливості фахівців щодо обґрунтування безпечної експлуатації обладнання енергоблоків, в тому числі й в понадпроектний період.

Експерти відзначили новизну виконаної роботи та позитивні попередні результати.

Корисним, на думку начальника служби контролю металу ВП “Рівненська АЕС” Віктора Кравця, стало й планування діяльності щодо навчання персоналу сучасним методам неруйнівного контролю та розповсюдження на АЕС України результатів вивчення та аналізу документів АSМЕ.

Реалізація проекту – значний внесок у забезпечення та підвищення безпеки українських атомних станцій.

Для довідки: Проект «Вдосконалення методологій експлуатаційного неруйнівного контролю елементів АЕС» реалізується на українських атомних електростанціях у рамках програми „Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки” (ІСЯБ). Цю програму було розпочато у 2007 році з ініціативи ЄК з метою подальшої співпраці та допомоги країнам-учасницям програми TACIS. Усі проекти в рамках програми ІСЯБ розраховані на 2007-2013 роки. Головна мета програми ІСЯБ – сприяння постійному вдосконаленню управління безпеки і культури безпеки на АЕС України.




Посилання: http://rnpp.rv.ua/

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.