HomeНовиниВ РайоніЦентральна котельня запустила ще один новий котел

Центральна котельня запустила ще один новий котел

( 0 Votes )

Отже, опалювальний сезон в районі розпочато. Державні установи та організації Володимирця несподівано для себе відчиняють кватирки – жарко. Проте справа не в різкому потеплінні. ТзОВ «Регіон теплопостачання», яке обслуговує всі такі заклади, може похвалитись нововстановленим піролізним котлом ПТ ПСП 2.0.

– Він розроблений за останніми технологіями, – розповідає директор ТОВ Василь Гладиш. – Таких піролізних котлів у нас два, один із них – у резерві.

А в чому плюси такої диво-техніки?

– У піролізному котлі проходить згоряння продукту з обмеженим доступом кисню. А за використання місцевих видів палива будь-якої якості – гілок, деревини, тирси – він дає максимум тепла при мінімумі його «заправки». Таким чином, економляться кошти і природні ресурси (на доречності чого неодноразово акцентує Президент України). Це очевидно. Працюють такі котли у нас лише 2 роки, тож більш серйозні висновки про їхнє функціонування рано робити.

– Кому ви постачаєте тепло?

– Обслуговуємо три житлові будинки та всі державні установи і організації Володимирця, окрім лікарні. Надалі планується і її підключити до нас. А в цьому році приєднали до своєї тепломережі управління Пенсійного фонду, блок початкових класів ЗОШ №1 та дитсадок «Малятко». Саме тому центр був якийсь час перекопаний – прокладали труби до цих закладів. Тепер вони вже обігріваються.

Народ трохи обурювався, що перекопаний центр паралізував рух транспорту в центрі селища. Зараз ви уже все закопали, проте зірваний асфальт ще не постелили заново…

– Ми не забули про це. Ось і зараз хлопці там – прибирають, допрацьовують. Але покривати асфальтом глиняну полосу зараз недоречно – земля має просісти сама по собі, а не разом із свіжим асфальтом. Незабаром – зима. Ми обов’язково вернемо центру його первісний вид. Але з часом. Люди мають це розуміти.

– Хто фінансував ці роботи? Адже це величезні витрати…

– Наше теплопостачальне товариство створене 2 роки тому. Перший заступник голови РДА Петро Вакуліч зумів вийти на інвестора з Харкова, що сам розробляє і виготовляє такі котли. Домовились про співпрацю. РДА та органи місцевого самоврядування тоді дуже допомогли – з держбюджету стовідсотково профінансували вартість котлів (інвестиції сягнули 1,6 млн. грн.), та заміну 80% тепломереж на попередньо ізольовані труби у райцентрі.

Плануєте збільшувати кількість своїх споживачів?

– Це головне, на що тепер ми орієнтуємось. Котли дуже потужні, і тих об’єктів, що вони обслуговують, їм замало. Ми можемо подавати тепло ще на тисячі квадратних метрів. Проблема в тому, що прокладання нових теплотрас дуже дороге. Посудіть самі: 1 метр труби коштує 200 грн. Однак багатьох й такі ціни не зупиняють – люди звертаються до нас із проханням підключитись до нашої мережі, розраховуючи на підтримку і співфінансування органів місцевого самоврядування. Це питання вже вийшло навіть на такий рівень. Але слід розуміти, що коли розмова йде про багатоповерховий будинок, де 8 і більше квартир, не всі, можливо, потребують нашого обслуговування. Тут треба індивідуально з кожним спілкуватись, адже вартість централізованого теплопостачання за 1 кв. метр площі для установ і організацій – 16 грн., для населення – 8 грн. І лише потім приймати рішення щодо прокладання теплотраси до того чи іншого будинку…

Василь Олексійович потім показав те чудо – піролізний котел. Велика така машина з безліччю кольорових труб, яка дозволяє практично повністю спалювати паливо і отримувати найвищий КПД – практично до 100%. Адже принцип роботи піролізних (газогенераторних) котлів полягає в  тому, що під впливом підвищеної температури (200-270 градусів) в умовах браку кисню тверде паливо (деревини) розкладається на так званий деревний або піролізний газ і тверду частину – кокс, яка теж згоряє повністю з мінімальним вмістом шкідливих домішок в продуктах згоряння. Безперечно, тривалість роботи (8-30 годин на одній загрузці!) значно залежить від зовнішніх факторів: вологості, температури на вулиці, якості палива, але факт залишається фактом: піролізні котли набагато ефективніші за інші види твердопаливних котлів.

До речі, директор розповів, що таких котлів харківського виробництва в Україні лише 8, з яких саме у Володимирці – два. І жодних аналогів на Рівненщині. Район віднині може впевнено бути прикладом для інших ще й в економних та екологічно чистих способах теплопостачання.

 

Новий котел Володимирецької центральної котельні
 
Новий котел Володимирецької центральної котельні

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.