HomeНовиниВ РайоніНові підходи реалізації політики зайнятості у Володимирецькому районі

Нові підходи реалізації політики зайнятості у Володимирецькому районі

( 0 Votes )

Розвиток сучасних технологій спонукає і службу зайнятості йти в ногу з часом. Тому сьогодні є цілий арсенал новітніх технологій пошуку роботи та підбору працівників. До послуг населення працює гаряча лінія державної служби зайнятості за телефоном 8-800-50-50-600 (інформаційно-довідкова інтерактивна багатоканальна телефонна система «Пошук роботи»), безкоштовний мобільний телефонний сервіс «Пошук роботи» за номером 730 і два Інтернет-портали державної служби зайнятості – офіційний портал служби www.dcz.gov.ua та портал „Труд” (www.trud.gov.ua).

Двері Володимирецького районного центру зайнятості відкриті для всіх, незалежно від віку та статі, інтелектуальних та фізичних здібностей, професійних навичок, соціального становища. Свідченням цього є конкретні показники  індивідуальної роботи всіх спеціалістів центру.

З початку нинішнього року послугами районної служби зайнятості скористалося  2,2 тис. незайнятих громадян. Статус безробітного мали 1,9 тис. осіб, з них 1,6 тис. громадян отримували допомогу по безробіттю. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб становить 882 гривні, а для незастрахованих та окремих категорій застрахованих осіб – 544 грн.

Підвищилась ефективність співпраці з роботодавцями. Рівень укомплектування вакансій зріс на 3,2 % у порівнянні з 2012 роком, середня тривалість укомплектування вакансії – 4 дні.

Чисельність незайнятих громадян, працевлаштованих за направленням служби зайнятості з початку 2013 року 956 осіб.

Саме використання механізмів ринкової економіки лежить в основі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, спрямованих на викорінення безробіття і створення нових робочих місць. На їхнє виконання було розроблено новий Закон України «Про зайнятість населення», що набув чинності з 2013 року.

Власне, норми цього закону мотивують підприємця створювати нові робочі місця. Зокрема, це 50% знижки від суми єдиного соціального внеску в тому випадку, коли зарплата співробітників складає не менше трьох мінімальних.

Можлива і повна компенсація цього платежу до Пенсійного фонду, що включає відрахування до фондів на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві. Держава гарантує її терміном на рік, якщо підприємець дає роботу тим, хто в силу життєвих обставин не може конкурувати на рівних умовах на ринку праці. Це – ті, кому до пенсії за віком залишилося менше 10 років, молодь при першому працевлаштуванні, сироти, інваліди, батьки з дітьми до 6 років та дітьми-інвалідами. Правом на відшкодування єдиного соціального внеску скористалося 4 роботодавців району.

Так поєднуються ринкові і соціальні механізми. Інструменти подолання проблем запропоновані ринкові, а завдання вирішуються соціальні. Очевидно, що це вигідно як бізнесу, так і тим, хто шукає роботу та потребує державної підтримки.

Сучасну мотивацію знайшли і для тих, хто відчуває брак знань та бажає змінити професію чи підвищити кваліфікацію, але в силу особистих обставин не може собі це дозволити. Ті, хто старше 45 років і чий страховий стаж становить не менше 15 років, можуть отримати для реалізації цієї мети ваучер на суму 12 тисяч гривень.

Новим законодавством передбачені зміни в організації та фінансуванні громадських та інших робіт тимчасового характеру (колись так звані «громадські роботи»). Організація робіт тимчасового характеру дозволяє окремим категоріям громадян (особливо тим, хто безробітний тривалий час) отримати постійну роботу.  Також це можливість поліпшити своє матеріальне становище. Завдяки активній співпраці з РДА та окремими сільськими і селищними радами з місцевих бюджетів на співфінансування громадських робіт використано 72,4 тис. грн. До таких робіт залучено 95 безробітних.

Як і в попередній редакції закону, для стимулювання самозайнятості населення передбачено одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. В нинішньому році цією послугою скористався 41 безробітний. Ті, що не мали роботи, зуміли організувати підприємницьку діяльність за 8 видами економічної діяльності на загальну суму 459,7 тис. грн.

Крім того, не залишає поза увагою служба зайнятості осіб з інвалідністю. З початку року 45 інвалідів перебувало на обліку в районному центрі зайнятості, з них 19 працевлаштовано.

У кожного є свої проблеми і свої способи їхнього вирішення. Але спільними зусиллями людини та держави досягти своєї мети можна набагато швидше.

Питання зайнятості населення є справою спільною для органів виконавчої влади: районної державної адміністрації і її підрозділів, органів місцевого самоврядування, кожного сільського, селищного голови, служби зайнятості як інструменту, за допомогою якого це питання можна вирішувати якісно та ефективно, а також роботодавців, чия роль у формуванні ринку праці є вагомою. Ми, працівники районного центру зайнятості, щиро вдячні за плідну співпрацю та досягнуті результати кожному з вас.

 

колектив Володимирецького районного центру зайнятості
колектив Володимирецького районного центру зайнятості
 
Користуючись нагодою, в переддень працівника соціальної сфери вітаємо всіх колег, соціальних партнерів, пенсіонерів соціальної сфери з професійним святом! Нехай оптимізм, віра і надія завжди ведуть вас своєю дорогою! Міцного здоров’я, професійного натхнення, людського щастя та нових творчих здобутків!

 

Ніна Тарасюк,

директор Володимирецького районного центру зайнятості

 

У вас недостатньо прав для коментування.