HomeНовиниВ РайоніВища рада правосуддя не дозволила взяти під варту суддю Леоніда Закревського

Вища рада правосуддя не дозволила взяти під варту суддю Леоніда Закревського

( 0 Votes )

 

24 лютого 2020 року Вища рада правосуддя розглянула подання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про надання згоди на утримання під вартою судді Володимирецького районного суду Рівненської області Закревського Леоніда Володимировича, яке надійшло до ВРП 21 лютого 2020 року.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Овсієнко А.А. поінформував, що, як зазначено у клопотанні, детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування, а прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за підозрою Закревського Л.В. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 369-2 та частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

У клопотанні вказано, що Закревський Л.В. підозрюється у проханні надати неправомірну вигоду службовій особі, яка займає відповідальне становище, за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України. Також Закревський Л.В. підозрюється в одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України.

Подання мотивоване тим, що існують ризики вчинення Закревським Л.В. дій, передбачених частиною першою статті 177 Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, як зазначено у поданні, підозрюваний Закревський Л.В. може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, знищити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

У розгляді зазначеного питання взяли участь суддя Володимирецького районного суду Рівненської області Закревський Л.В., представник судді – адвокат Павло Шкода, представник Офісу Генерального прокурора – прокурор четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Ольга Малик.

Доповідач Андрій Овсієнко зазначив (пряма мова):  

«Відповідно до частин другої, третьої статті 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» подання про надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арешт судді повинно відповідати вимогам, встановленим Кримінальним процесуальним кодексом України, при цьому щодо кожного виду запобіжного заходу подається окреме подання. Подання повинно бути вмотивованим, містити конкретні факти і докази, які підтверджують вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України, обґрунтування необхідності такого затримання (утримання).

Частина перша статті 184 КПК України передбачає, що, з-поміж іншого, клопотання про застосування запобіжного заходу має містити, в тому числі, і обґрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м’яких запобіжних заходів. 

При цьому під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні надати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Вищою радою правосуддя встановлено таке.

Однією із загальних засад застосування заходів забезпечення кримінального провадження є те, що їх застосування не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення або що існують ризики, які дають підстави утримувати особу під вартою, зокрема для застосування такого запобіжного заходу забезпечення кримінального провадження.

На обґрунтування ризику можливого переховування судді Закревського Л.В. від органів досудового розслідування у поданні зазначено, що суддю викликали до НАБУ для проведення процесуальних та слідчих дій. При цьому матеріали подання не містять жодного доказу вчинення органом досудового розслідування або прокуратурою дій щодо виклику судді відповідно до вимог глави 11 КПК України.

Також слід зауважити, що подання не містить належного обґрунтування неможливості запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м’яких запобіжних заходів, ніж утримання під вартою, а посилання лише на суворість покарання, яке загрожує Закревському Л.В., згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини саме по собі хоча й має значення для оцінки небезпеки його зникнення, але не може оцінюватися із суто абстрактної точки зору під час застосування запобіжного заходу, до прикладу рішення у справі «Мамедова проти Росії», параграф 74.

Частина четверта статті 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачає, що подання, яке не відповідає вимогам цієї статті, Вища рада правосуддя вмотивованим рішенням повертає Генеральному прокурору або його заступнику.

Враховуючи, що подання не містить всіх необхідних відомостей, передбачених статтею 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та статтею 184 Кримінального процесуального кодексу України, пропоную подання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про надання згоди на утримання під вартою судді Володимирецького районного суду Рівненської області Закревського Леоніда Володимировича повернути суб’єкту внесення подання».

Вища рада правосуддя вирішила подання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про надання згоди на утримання під вартою судді Володимирецького районного суду Рівненської області Закревського Леоніда Володимировича повернути.

Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності

 

У вас недостатньо прав для коментування.