HomeНовиниВісник без цензуриКапітуляція конвертації

Капітуляція конвертації

( 0 Votes )

Гроші «в конверті» – це не лише «сіра» зарплата або премія. Від цього слова веде свій початок термін «конвертація». І якщо для рядових працівників звичайної фірми він означає тільки обмін валюти в банку, то керівництво цієї самої фірми використовує конвертацію за іншим призначенням. Для бізнесу це стандартна схема уникнення сплати податків або, просто кажучи, переведення в готівку грошових коштів через «ліві», спеціально створені для цього організації.

Переведення безготівкових розрахунків у готівку за допомогою різних компаній користується величезною популярністю серед українських бізнесменів. За різними оцінками, тіньовий ринок переведення грошей в готівку складає в нашій країні від 30 до 50% ВВП. З цих грошей не платять податки, вони не потрапляють в зарплату вчителям і лікарям, не йдуть на ремонт дитсадка, в який ходить ваша дитина.

Прибуток від таких операцій ділять між собою компанія-замовник і фірма-конвертатор. До підприємця потрапляє сума у хрустких купюрах, а фірма отримує відсоток від суми в якості плати за операцію. Цікаво, що останні три роки вартість «обналу» зросла удвічі: якщо раніше за конвертацію брали 5-8% від суми, то тепер більшість конвертаційних центрів не працює менш, ніж за 12-14%.

– Зараз я переводжу гроші в готівку під 10% і вважаю, що мені пощастило, – каже місцевий підприємець Анатолій. – В середньому такса для таких операцій становить 12,5%. При цьому багато хто завищує ціну. Кажуть, працювати стало небезпечно.

Лише з початку цього року працівники податкової служби виявили по всій країні більш ніж сотню конвертаційних центрів різного масштабу. Великі центри базуються найчастіше в столиці та містах обласного рівня. Наприклад, у Києві «накрили» дві серйозні організації: одна впродовж двох років перевела в готівку майже 460 млн. грн., а друга за минулий рік встигла провести операцій на 200 млн. грн. В областях розмах іноді не менший, а навіть більший. Так, у Черкасах три місцевих підприємця організували центр, через який за рік пройшов майже мільярд гривень. Розкрито центри в Харкові, Донецьку, Миколаєві, Дніпропетровську. Покаранням за махінації можуть стати 12 років тюремного ув'язнення. Тепер, увага, питання: чи варто так ризикувати?

Чи потрібно віддавати комусь 10-15% виручки, ризикуючи своїм бізнесом і особистою свободою? Чи не краще трохи додати, вийти з тіні та спокійно платити податки? Адже ці податки сьогодні знижуються. ПДВ з наступного року ставка знизиться до 16%. Активно обговорюється зменшення навантаження на фонд оплати праці (ЄСВ) і зниження ПДФО. Перевірок стає менше, податкових амністій – більше, система спрощується і стає прозорішою. Для бізнесу це хороший шанс почати працювати легально. Тим паче, що ризик викриття з кожним днем зростає.

(З редакційної пошти)


 

У вас недостатньо прав для коментування.