Вибори закінчились?! Далі буде…

( 0 Votes )

               Позачергові вибори президента України 2014 року встановили декілька, виражаючись спортивною термінологією, рекордів. Уперше в історії нашої держави вибори президента пройшли в один тур. Кількість голосів виборців, відданих за одного кандидата, перевищує сумарну кількість голосів інших 21 кандидатів. Явка виборців склала більше 60%, і це попри те, що Луганська та Донецька області, а також Автономна Республіка Крим не в повній мірі мали можливість проголосувати.

Під час проведення виборів спостерігачами від ОБСЄ, Світового конгресу українців (СКУ) та інших авторитетних організацій не було зафіксовано масштабних порушень. Як заявили представники СКУ на прес-конференції в УНІАН, вони не зафіксували проявів головної «хвороби» українських виборів: використання адміністративного ресурсу.

                Показовим є той факт, що керманичі провідних цивілізованих країн світу у своїх виступах відмітили демократичність та прозорість самого процесу голосування й привітали українців з обранням нового президента. Так, попри існуючу міжнародну практику поздоровляти новообраного керманича закордонної країни тільки після оприлюднення офіційних результатів президентських перегонів, президент США Б. Обама майже одразу виступив з привітаннями українському народу та головному лідеру президентської кампанії. Свої привітання також надіслала Німеччина, відзначивши, що вибори в Україні відбулись прозоро та демократично. Міністерство закордонних справ Великої Британії, привітавши українців з виборами, підкреслило готовність своєї країни плідно співробітничати з новою владою країни. Президент Польщі Б. Коморовський особисто привітав П. Порошенка та українців з проведенням чесних, демократичних виборів. Таким чином, світова спільнота ще раз продемонструвала підтримку Україні на її шляху до цивілізованого європейського майбутнього.

                Лідер президентських перегонів Петро Порошенко отримав (станом на 28.05.2014 року), за даними сайту Центральної виборчої комісії, 54,70% голосів виборців. Це дало змогу ЦВК скасувати проведення другого туру виборів та заощадити  майже 500 000 млн. гривень державних коштів.

 Сьогодні майже неможливо спрогнозувати, чи витримає тиск такої довіри виборців лідер цьогорічних перегонів. Нагадаємо той факт, що у 2004 році підтримка та довіра до тодішнього переможця була теж доволі великою. Однак до 2010 року вона практично випарувалась, а наслідки ми побачили та відчули у січні-лютому 2014 року.

Проте сам лідер президентських перегонів 2014 року сповнений рішучості не втратити високий рівень довіри та почати боротьбу з існуючими негараздами. Так, у своїй заяві під час прес-конференції, яку цитує УНІАН, П. Порошенко заявив: "Ми маємо рішучі амбітні плани з модернізації країни. Серед перших пріоритетів буде боротьба з корупцією, рішучі кроки щодо відновлення незалежності судової влади". Щодо вирішення «питання Криму» П. Порошенко сказав: "Буде рішення: повернення Криму Україні, захист українців, які проживають в Криму і через своє "українство" відчувають надзвичайно високий тиск". Принаймні така позиція та наміри переможця перегонів викликають щиру довіру до нього з боку виборців.   

                Щодо тих кандидатів на президенство, які грали, але не виграли перегони й не склали бодай більш-менш пристойної конкуренції переможцю, то тут своя гра. Скоріш за все, їхня участь у цих перегонах була обумовлена іншою метою: прицілом на парламентські вибори. Лише той політик, ім’я якого останнім часом постійно звучало у найвищих ешелонах політичного Олімпу, може створити конкурентну, а головне – прохідну силу на виборах до верховної Ради.

Підтвердженням тому, наприклад, є відродження С. Тигіпком партії «Сильна Україна», яку він колись об’єднав з Партією Регіонів. Починає переформатування своїх лав з прицілом на вибори у Верховну Раду України і сама Партія Регіонів (якщо її до того часу не заборонять).

Не справдились президентські амбіції і для лідера партії «Свобода» О. Тягнибока, якого не підтримала Західна Україна. Як для партії «лідерського» типу, його результат як кандидата у президенти ставить великий знак питання щодо успішного проходу «Свободи» до складу нового парламенту.

І наостанок. Не звертаючи уваги на пристойний (зі спортивної точки зору) цифровий показник відданих голосів виборців і друге місце в президентських перегонах Ю. Тимошенко, лідер об’єднання «Батьківщини» не тільки не змогла скласти достойної конкуренції переможцю перегонів, а й втратила решту того «ядерного» електорату, на який вона постійно спиралась. Проте головну свою задачу не-переможці перегонів виконали. Вони штучно продовжили своє політичне життя.      

                Отже, головним надбанням президентських перегонів 2014 року стали три речі. І всі вони заносяться на рахунок громадян України.

По-перше, з точки зору формування держави, відбулась повна «українізація» або точніше «унітарізація» країни. Нашу країну не вдалось розділити на Схід та Захід, Південь та Північ. Як продемонструвало голосування, для кожного громадянина України, з Криму чи Рівненщини, Дніпропетровська чи Луцька, єдина держава є головним пріоритетом.

По-друге, підтримавши основного кандидата у президенти, громада чітко окреслила основні напрямки розвитку держави, а саме: євроінтеграція та розбудова сучасного демократичного суспільства на засадах самоврядування (децентралізації влади).

І по-третє, українці довели собі і всьому світові, що будь-якій владі треба брати до уваги вимоги народу.

                Однак це ще не все. Далі буде…

Ще одна перевірка виборчими перегонами чекає українське суспільство на підтримку обраного шляху. Найпевніше, вона відбудеться у вересні-жовтні цього року. Оскільки, сказавши «А» слід казати «Б». Обравши нового керманича держави, підтримавши курс на оновлення владної вертикалі, громаді обов’язково потрібно змінювати склад представників народу у Верховній Раді України. Бо всі ініціативи, які будуть запропоновані новим президентом задля модернізації суспільства, мають багато шансів не втілитись у практичні дії через ідеологів курсу старої влади, яка або пасивно ігноруватиме процеси перемін, або ставитиме палиці в колеса, бойкотуючи прийняття законів та реформ. Та й чимало «борцов за народноє счастьє» встигли перескочити до нового корита.

Передумови для проведення позачергових парламентських виборів ясно й чітко продемонстровані українськими громадянами на позачергових виборах президента України.

Олександр ТРУХАЧОВ

 

У вас недостатньо прав для коментування.