Камікадзе, чи збитий льотчик?

( 0 Votes )

Обравши шлях воїна, японські самураї йшли до логічного кінця своєї кар’єри. Останнім кроком для підтвердження свого особливого статусу та поваги до імператора самураї обирали «шлях камікадзе». Це означало, що ціною свого життя вони виконають поставлену задачу…

Під час бойових дій Другої Світової Війни японські пілоти-камікадзе, вирушаючи на своє перше і останнє завдання, не мали жодного шансу повернутись назад, оскільки пального у баках їхнього літака вистачало тільки для того, щоб дістатися до цілі. До того ж, шасі літака відпадало зразу після злету у повітря. Таким чином, мова про невиконання завдання просто не йшла.

                Назвавши свій уряд урядом-камікадзе, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк високо підняв планку, заявивши, що він готовий спалити свій політичний рейтинг та прийняти на себе увесь негатив від діяльності кабінету міністрів під його керівництвом. Такі заяви підняли рівень довіри до нього та дій кабінету міністрів. За браком місця не будемо прискіпливо аналізувати діяльність цього кабінету, залишивши це історії. Безперечно, що він мав свої плюси та мінуси.

                Сенсаційним для новітньої політичної історії нашої держави стало засідання Верховної Ради України 24 липня, на якому А. Яценюк, заявив про свою відставку. Однією з причин свого рішення прем’єр назвав вихід двох парламентських фракцій з коаліції. Нагадаємо, що відповідно до Конституції України, в нашій державі діє парламентсько-президентська форма республіки. А це означає, що відповідно до Закону України Про Кабінет Міністрів України (стаття 8) «Прем’єр-міністр України призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України. Подання про призначення Верховною Радою України на посаду Прем’єр-міністра України Президент України вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, в строк не пізніше, ніж на п’ятнадцятий день після надходження такої пропозиції».

Таким чином, розпад коаліції унеможливлює діяльність уряду та прийняття законопроектів підготовлених ним. Тобто коаліціанти, які дружньо висували А. Яценюка у прем’єри, намагаються поставити його у позицію цапа-відбувайла (що є цілком природно для політичних відносин) за стан справ у державі. З іншого боку, доволі багато законопроектів, які були передані урядом на затвердження до Верховної Ради України, й досі не проголосовані, оскільки коаліція не в змозі зібрати потрібну кількість голосів за той або інший закон.    

                Попри всю емоційність моменту, для нас важливим є розуміння наслідків такого кроку, як для коаліції, так і для А. Яценюка. Безперечно, що розпад коаліції є підготовленим кроком та прямим шляхом до початку процесу проведення позачергових виборів до Верховної Ради України, що було й залишається однією з головних вимог Майдану.  

Таким чином, якщо у тридцятиденний строк не буде створено нової коаліції, Президент має право розпустити Верховну Раду України та призначити позачергові вибори. Якщо не буде якихось метафізичних феноменів (чого не можна виключати в українській політиці), позачергові вибори до Верховної Ради України відбудуться 26 жовтня цього року. Однак до їхнього та для їхнього проведення слід прийняти ряд важливих законів. Одним із них є проведення виборів за відкритими партійними списками. Чи готові сьогоднішні члени коаліції, сказавши «А», вимовити «Б» та ухвалити цей закон, ми побачимо найближчим часом.    

                Щодо А. Яценюка, то, по-перше, відповідно до статті 15 Закону України Про Кабінет Міністрів України, «Прем’єр-міністр України має право заявити Верховній Раді України про свою відставку Верховна Рада України розглядає питання про відставку Прем’єр-міністра України не пізніше, ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії Верховної Ради України, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період. Прем’єр-міністр України звільняється з посади з дня прийняття рішення про його відставку на пленарному засіданні Верховної Ради України. Прийняття Верховною Радою України рішення про відставку Прем’єр-міністра України має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України». Але навіть якщо Верховна Рада задовольнить прохання прем’єр-міністра про відставку, він буде виконувати свої обов’язки разом із урядом у ранзі виконуючого обов’язки, або до виборів нового складу ВР, або до формування нової коаліції (що є маловірогідним). 

                По-друге, публічна активність А. Яценюка упродовж тижня після оприлюднення ним заяви вказує на його намагання подовжити своє політичне життя. Тому не здивує нас і його поява у якомусь політичному проекті, що братиме участь у наступних дострокових виборчих перегонах. Отже питання, «який політичний проект захоче мати його у своїх лавах?» для Яценюка є актуальним.     

                Проте ситуація, що склалась, не має ознак політичної чи урядової кризи. Для демократичних європейських країн це нормальна політична практика. По два-три рази за каденцію змінюються парламенти, уряди та прем’єр-міністри в багатьох країнах. І це цілком природно: не впорався або не підтримують твої пропозиції – йти сам. Адже людина (тим паче в політиці) сама обирає: бути їй  камікадзе чи збитим льотчиком.
 

Олександр ТРУХАЧОВ, політолог м. Київ,

спеціально для «Володимирецького Вісника»
 

У вас недостатньо прав для коментування.