HomeНовиниОфіційноПодаток на нерухоме майно

Податок на нерухоме майно

( 0 Votes )

З 1 січня запроваджується податок на нерухоме майно. Отже, Володимирецьке відділення Кузнецовської об’єднаної державної податкової інспекції пропонує ще раз ознайомитися з нормами Податкового кодексу щодо сплати цього податку.

До платників податку на нерухоме майно належать власники об'єктів житлової нерухомості – фізичні особи, а також юридичні особи, які створені, зареєстровані та проводять діяльність відповідно до законодавства України.

 Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості, а саме: будівлі, віднесені згідно з нормативно-правовим полем до житлового фонду, дачні та садові будинки. 

Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. За наявності у платника податку кількох таких об'єктів така база визначається окремо за кожним з них.

База оподаткування податком на нерухоме майно для фізичних осіб розраховується органами державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Для юридичних осіб база оподаткування розраховується такими особами самостійно, виходячи з житлової площі об'єкта оподаткування, на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно у Податковому кодексі передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. Зокрема, зменшується база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи: для квартири – на 120 м2; для житлового будинку – на 250 м2. Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, що перебуває в його власності.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 м2 житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

• для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

• для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Податкові органи до 1 липня звітного року обчислюють розмір податку на нерухоме майно для фізичних осіб і надсилають за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. На відміну від фізичних осіб, юридичні особи самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт, обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього самого року подають до податкових органів за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

 Сплачується податок на нерухоме майно за місцем розташування об'єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу. Фізичні особи сплачують цей податок впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а юридичні особи – авансовими внесками щокварталу до 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом.


Сектор взаємодії із засобами масової інформації

та громадськістю Володимирецького відділення КОДПІ


 

Схожі матеріали:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.