HomeНаше життяПро те, що хвилюєПауза невизначеності: що з харчуванням дітей-чорнобильців?

Пауза невизначеності: що з харчуванням дітей-чорнобильців?

( 0 Votes )

– Так, діти, закінчуємо урок. А тепер у нас обідня перерва, – мовила молода вчителька. І тиша в класі одразу перетворилася на справжній вулик. Забрязкали лоточки. Запахло вареним і смаженим.

Один хлопчик приніс смажену картоплю. Його сусідка – три великих голубці («мама сказала: може, в кого нема чого їсти, то щоби я ділилася»). В інших по парті порозпадалися бутерброди. А дехто нічого не взяв – просто забув мамі сказати. Клас наповнився запахом часнику і цибульки…

До нашої молодої вчительки прибігла керівничка з паралельного класу. У неї теж діти поприносили термоси з борщиком і супом, кашами, сало з часником, зернята соняшника та горішки. І сміх, і дитяча трагедія. Є гречана каша і борщ, а ложки немає… Такі перші дні без дитячого «чорнобильського» харчування проходили в одній із шкіл, де директором моя знайома. На другий день вдалося їй домовитися із старшим кухарем, щоб дітей впустили по черзі в холодну їдальню. Запахи смачної кухні у першокласників ще стояли дуже довго: не школа, а ресторан.

А все це сталося тому, як ми вже повідомляли у «Володимирецькому віснику», що з 3 березня 2014 року у школах Рівненщини було призупи­нено гаряче харчуван­ня дітей-чорнобильців.

Ще 31 грудня 2013 року закінчився термін дії попереднього тендеру (у нас його виграла фірма «Максимум»). Але наш комбінат громадського харчування був субпідрядником і автоматично, згідно додатку до договору, продовжував харчувати ввірені навчальні заклади. Було оголошено новий тендер, який відбувся 17 лютого, а переможців мали оголосити 28 лютого.

Однак цього не сталося. По головному переможцю тендера в листопаді 2013 року було відкрито досудове провадження. А внаслідок революційних перемін у Міністерстві соцзахисту помінялося керівництво і команда в цілому. Відповідно, нове керівництво Міністерства соціальної політики від­мінило результати тендерів, які про­водилися з порушенням законодавства. Втім, уже в квітні ситуацію обіцяють залагодити і харчування дітей відновити.

 Як було сказано вище, за попередніми результатами торгів виявлено значне завищення вартості послуг, які були запропо­новані учасниками торгів (по­рівняно з минулим роком), що в умовах обмежених обсягів бюджетного фінансування не дає змоги забезпечити потер­пілих від аварії на ЧАЕС дітей упродовж року необхідним хар­чуванням. Тому, як зазначено на сайті відомства, буде оголо­шено новий тендер.

Як нам повідомила директор Володимирецького комбінату громадського харчування Марія Сиротюк, до харчування дітей-чорнобильців КГХ вже сьогодні готовий приступити. Їдальні в порядку. Кухарів брали на роботу по договору на час контракту по харчуванню, на сезон. Так завжди було. Районна влада та управління освіти виходили до підприємств споживчої кооперації з клопотанням щодо відкриття буфетів у навчальних закладах. Але це тимчасові міри; всі чекають реалізації чорнобильських програм.

 Батьки теж чекають позитивного вирішення по харчуванню «чорнобильських дітей». Ось що ми зібрали в обласному департаменті соцполітики щодо даного питання.

«…Аби компенсувати батькам витрати за шкільні обіди, їм буде нада­но грошову допомогу за період, протягом якого дитина не хар­чувалась у навчальному закла­ді, у розмірі від 180 до 190 гри­вень. Для отримання виплат необхідно звернутися до регі­онального органу соціального захисту населення із відповід­ною заявою та довідкою із на­вчального закладу».

Також у департаменті соцзахисту повідомили, що правом на безплатне харчу­вання користуються діти у Березнівському, Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Сарненському та Рокитнівському районах і місті Кузнецовськ, території яких належать до зон радіоак­тивного забруднення. Загалом же на Рівненщині гарячим харчуванням (відповідно до укладених договорів із Мініс­терством соцполітики України) упродовж 2013 року та двох місяців 2014-го було охоплено понад 65 тисяч по­терпілих дітей».

Регіональний ме­неджер ТОВ «Перша Компанія Максимум» Геннадій Конончук сказав, що їх товариство забез­печувало харчами школярів у Дубровицькому, Рокитнів­ському та Володимирецькому районах. Він пояснив, що претензій від Мінсоцполітики до ТОВ «Першої Компанії Максимум» не було, як і претензій від школярів, їхніх батьків чи освітян. Тож обладнання, яке компанія мо­дернізувала на всіх підпоряд­кованих їй шкільних кухнях, поки що не демонтували. Не за­бирали зі складів і харчі. Термін придатності всієї продукції, як запевнив Геннадій Конончук, контролюється, тож відновити харчування дітей можна буде будь-коли, для цього потрібне лише «добро» з Києва.

Тим часом шко­лярі носять до школи бутер­броди, смажену картоплю, а штат шкільних кухарів перебуває у відпустках за власний рахунок…

 Г. Штерн

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.