HomeНовиниОфіційноНедобудовану Володимирецьку лікарню «розконсервують»

Недобудовану Володимирецьку лікарню «розконсервують»

( 0 Votes )

Володимирецький район та місто Кузнецовськ із робочим візитом відвідав голова Рівненської ОДА Сергій РИБАЧОК. Основною метою його поїздки у Володимирець стало питання добудови лікарні, «законсервованої» торік через брак  коштів. Саме про це йшлося під час виїзної наради за участю голови райдержадміністрації Володимира САВОНІКА, голови райради Василя КОВЕНЬКА, медиків та будівельників.

Нині вартість добудови складає 29 мільйонів гривень, недофінансовано 16 мільйонів, а сам проект перебуває на коригуванні. Причому сума  зростає чи не щодня, бо разом із життям  невпинно дорожчають комунікації,  медичне обладнання і меблі.

ГОЛОВНИЙ лікар Володимирецької ЦРЛ Іван Караїмчук повідомив: «Проектну документацію розробили у 2011 році. Минулого почали будувати, освоїли 13 мільйонів гривень, у кінці року роботи призупинили. Лікарню, потреба у якій  є надзвичайно гострою, досі не здали. Усі пацієнти наразі переведені у Рафалівську лікарню, а це 25 кілометрів від Володимирця. Відділення там переповнені. Попередній кошторис передбачав закупівлю обладнання, яке на сьогодні вже морально застаріло, тому його варто переглянути».

 

Володимирецький район та місто Кузнецовськ із робочим візитом відвідав голова Рівненської ОДА Сергій РИБАЧОК
 

Медики й будівельники  також розповіли,  що в нових операційних планують встановити сучасну систему вентиляції, щоб ні хворі, ні персонал не дихали продуктами своєї життєдіяльності, а також змонтувати спеціальні антибактерицидні панелі. «У нас молодий, прогресивний колектив, приймаємо 1300 пологів у рік – це чи не найбільший приріст населення  з усіх районів краю, робимо багато операцій по гінекології, бо маємо спеціальну апаратуру, практично усі види черевних, а от великі хірургічні втручання з ортопедії наразі не проводимо, немає умов. Є постійний клопіт і з так званими «хрустиками» –  постраждалими у ДТП, у травні  у районі трапилось аж 62 аварії», – інформував Іван Караїмчук. «Виходить, у Володимирці вигідніше відкривати дитячі магазини, ніж ритуальні салони», – зауважив губернатор з приводу демографічної ситуації.

 

Володимирецький район та місто Кузнецовськ із робочим візитом відвідав голова Рівненської ОДА Сергій РИБАЧОК
 

Сергій Рибачок разом з учасниками наради оглянув будівлю майбутнього медзакладу, вислухав усі зацікавлені сторони й зазначив: добудовувати лікарню потрібно якнайшвидше. На це спрямують кошти з обласного та районного бюджетів, а також гроші, виділені територіальним громадам 30-кілометрової зони від НАЕК «Енергоатом». Голова райради Василь Ковенько підтвердив: «Скликаємо позачергову сесію, запланували передати три мільйони гривень на область – для перерозподілу  бюджетних коштів на добудову нашої лікарні. Сподіваюсь, депутати проголосують ще й за виділення певної суми  вільних коштів». «Будівельні роботи треба розпочинати у найближчі два-три тижні поки тепло. У районі зараз не вистачає ліжкомісць, новітнього медичного обладнання, тому вже найближчим часом тут запрацюють будівельники. Лікарню для мешканців Володимирецького району таки вдасться відкрити», запевнив очільник області.

«Хто ж винен у тому, що будівництво на останній стадії покинули напризволяще?» – поцікавилась я у головного лікаря, майбутнього господаря цієї споруди.  «Обставини і ще раз обставини. Ми, лікарі, стали заручниками ситуації. Вірю, що сьогоднішня нарада стане результативною, а от надію на вирішення проблеми вона нам вже подарувала», – почула у відповідь.

До речі, така ж ситуація склалась і з «замороженою» другою чергою Рокитнівської райлікарні. Сергій Рибачок вважає неприпустимим, щоб у північних районах, де найвища народжуваність в області, були такі «слабкі» медичні умови. «Ми маємо приміщення, які потрібно ввести в експлуатацію першочергово, туди вкладено чималі державні кошти. Загалом, в області таких об’єктів багато, тому облдержадміністрація вже розпочала формувати їх реєстр», – пояснив голова ОДА,  подальший шлях якого проліг у Кузнецовськ, де батьки і діти чекають на добудову нової школи №6 у мікрорайоні «Перемога». Будівництво зупинили у 2007 році через припинення фінансування з НАЕК «Енергоатом».

«Сьогодні багато учнів Кузнецовська навчається у  другу зміну, а  ясельні групи дошкільних навчальних закладів переповнені», – розповіла начальник міського управління освіти Ніна Хвалько.   У той час як школа-довгобуд могла б розмістити понад тисячу дітей, і за підрахунками будівельників на це потрібно ще 110 мільйонів гривень. «Знаю, що багато хто обіцяв добудувати цю школу. Я таких обіцянок давати не буду, але намагатимусь зробити все можливе, щоб отримати фінансування. Бачу вихід з цієї ситуації у співфінансуванні будівництва з обласного бюджету та з НАЕК «Енергоатом». Для цього планую поїздку у Київ разом з в.о. міського голови Ігорем Куцом та генеральним директором РАЕС Павлом Павлишиним. Спільними зусиллями шукатимемо можливості, аби забезпечити громаду міста необхідним навчальним закладом», зазначив Сергій Рибачок і поїхав на РАЕС, щоб на власні очі переконатись у безпечності її роботи. На цьому, найбільшому в області промисловому підприємстві, губернатор зустрівся з генеральним директором, побував у машинному залі та на блочному щиті управління енергоблоку №1, ознайомився з навчально-тренувальним процесом в НТЦ РАЕС.

 

Володимирецький район та місто Кузнецовськ із робочим візитом відвідав голова Рівненської ОДА Сергій РИБАЧОК

   Губернатор розповів представникам колективу РАЕС, що його візит на Володимиреччину та у місто атомників викликаний соціальними потребами регіону, необхідністю економічного розвитку Рівненщини. На його думку, соціальна відповідальність за школу №6 лежить і на ДП «НАЕК «Енергоатом», адже цей соціальний об’єкт мали звести у рамках пуску енергоблоку №4. «Атомна станція є стратегічним, пріоритетним об’єктом, а його працівники мають високий фаховий рівень. Тому Рівненщина може бути спокійна за свою ядерну  безпеку», – наголосив губернатор. За словами гендиректора РАЕС Павла Павлишина, високий рівень  безпеки станції підтверджують неодноразові перевірки МАГАТЕ, ВАО АЕС. Це питання постійно перебуває  у полі зору Державної інспекції ядерного регулювання України. Уже півроку на підприємстві діє посилений режим фізичного захисту. «Наші працівники із розумінням ставляться до посилення заходів безпеки і усвідомлюють – це вкрай необхідно в умовах, що склалися в країні», –  сказав Павло Павлишин.

На закінчення зустрічі голова ОДА пообіцяв цьогоріч виділити кошти з обласного бюджету на ремонт вулиці Енергетиків.

Губернатор після кількагодинного перебування на Володимиреччині повернувся у свій робочий кабінет. Журналісти місцевих ЗМІ мають про що писати, а місцевий люд про що поговорити. Селищу Володимирець і місту Кузнецовську залишилося дочекатись урочистого відкриття нової лікарні та школи. Коли? Усе залежатиме від того, коли саме їх «розконсервують» не на словах і не на папері.

Світлана ФЕДОНЮК.

Фото Анни Логвиненко.

Матеріали по темі:

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.