HomeНовиниВ РайоніНедобудована лікарня у Володимирці: мрії та реалії (+фото)

Недобудована лікарня у Володимирці: мрії та реалії (+фото)

( 0 Votes )

Останні події в країні зачепили усі сфери життя. Нова влада за звичайним стандартом обіцяє світле майбутнє, однак зупинені проекти «попередників» неприємно мозолять очі. Вся ця картина ніби стверджує: до світлого майбутнього йти ще довго і невідомою дорогою.

Серед таких – і об’єкт, що мав стати гордістю району, – реконструйована під лікарню поліклініка КЗ «Володимирецька районна лікарня». Здати її мали 31 травня 2014 року.

Однак сьогодні реконструкція заморожена на невизначений термін; через припинення фінансування будівельники покинули майданчик, а підрядники вивезли уже завезене неоплачене медобладнання та апаратуру.

Поліклініка, яка після реконструкції мала стати найсучаснішим лікувальним закладом регіонального рівня, дотепер стоїть огороджена і недобудована, неначе принишкла в тривожному очікуванні вирішення своєї долі.

Головний лікар району Іван Караїмчук погодився показати зсередини, на чому зупинилась реконструкція райлікарні.

На чутки про те, що для потреб районної медицини буде задіяно лише перший поверх, а інші три здаватимуться в оренду чи й взагалі відійдуть у підпорядкування області, Іван Васильович лише посміхається: «Ох же наші люди, що хочеш понавидумують. Тут медицині району ледве вистачає цих поверхів, про яку здачу в оренду може йти мова і на яких підставах?»

Отож, будівельно-монтажних робіт виконано майже на 70%. Немає сенсу описувати зовнішність нової лікарні – всі бачили оновлений фасад з добудованим і вже діючим ліфтовим блоком.

Оновлений фасад Володимирецької поліклініки
 

А от на закритій огородженій території поліклініки картина інша: купи будматеріалів, гори піску. Усі зовнішні опоряджувальні роботи, ремонт покрівлі і підвальних приміщень уже завершено. Облагородження території – один з останніх етапів реконструкції.

Усередині закінчено прокладку нових опалювальних, каналізаційних мереж та водопроводів (втім, працюють і старі, тож приміщення дбайливо оберігається). Завершено перепланування внутрішніх приміщень; почалися штукатурно-оздоблювальні роботи. Але роботи ще чимало. Зависло й питання устаткування кабінетів необхідним медичним обладнанням відповідного рівня та меблями.

Володимирецька поліклініка. Внутрішні роботи призупинено
 
Володимирецька поліклініка. Внутрішні роботи призупинено
 
Володимирецька поліклініка. Внутрішні роботи призупинено
 

Головний лікар напам’ять знає увесь проект реконструкції – без вагань розповідає, де що буде, де чий кабінет. До речі, по всій лікарні вже повністю прокладені і кабельні комунікації (хоч зараз підключай комп’ютер і працюй), ввімкнено на мінімум опалення – для підтримки температури, що необхідна для консервації вже виконаних монтажних робіт усередині приміщень.

На кожному поверсі у кожному кабінеті встановлені нові двері, а самі кабінети – вже оздоблені кахлями. Будуть у запланованих операційному та хірургічному відділеннях і так звані чисті палати для хворих з окремим санвузлом у кожній. Майже всі кабінети лікарів повністю готові до роботи (бракне їм лише апаратури та устаткування). Іван Караїмчук зазначає: вся будівля передбачена виключно для лікування, це повністю – лікувальний корпус.

Сама лікарня пережила значний демонтаж перегородок на кількох поверхах будівлі. Чекають черги на ремонт коридори та сходи. А от скільки їм чекати – ніхто не скаже.

Володимирецька поліклініка. Внутрішні роботи призупинено
 
Володимирецька поліклініка. Внутрішні роботи призупинено

На жаль, з початку року всі роботи на території приміщення районної лікарні, що реконструюється, призупинились. Повязано це з проблемами фінансування проекту, та й заборгованість перед кредиторами велика. Економічна криза в країні змусила нову владу обмежити фінансування багатьох соціально важливих проектів по всій Україні.

Невже й на нашій лікарні ставитиметься хрест? Не хочеться в таке вірити. Адже незакінчена робота – це значні необґрунтовані затрати на консервацію та підтримання в належному стані об’єкта. Поки чиновники визначатимуться з подальшою долею володимирецької лікарні, незакінчені роботи починають потроху руйнуватися (вже зараз у деяких місцях обвалюється нова плитка на фасаді лікарні). Щоб мати довгий ресурс експлуатації, машина має їздити, а будівля – функціонувати, інакше вони починають хворіти – як і люди. Однак вже який тиждень доля нашої районної лікарні вирішується в Рівненській обласній раді. Але результат і досі невідомий...

Після такої екскурсії, поки не звертаєш увагу на реалії, відчуваєш себе щасливим володарем новобуду (це ж у нашому районі буде така класна лікарня!). Відчуваєш гордість і захоплення, мимоволі згадуються фрагменти радянських фільмів про шалені темпи будівництва (взяти хоча б х/ф «Дівчата»). Але якщо у тих кінострічках багатоповерхівки завжди були здані в експлуатацію, то про лікарню у Володимирці таке, на жаль, поки не можна стверджувати.

Залишається сподіватись, що незакінчена реконструкція лікарні недовго буде асоціюватися з крилатим висловом із «Діамантової руки»: «Шеф, усьо пропало!».

Віримо, що криза мине завдяки вливанням міжнародних кредиторів і ремонт все ж закінчиться. Віримо, що нова влада не допустить занепаду і руйнації такого необхідного жителям нашого району об’єкту (як це сталося з багатьма незавершеними довгобудами після розпаду Союзу) і таки віднайде необхідні кошти вже найближчим часом. (За приблизними оцінками, на будівельні роботи потрібно біля 5 мільйонів гривень – без урахування вартості медобладання).

Тут уже «папєрєдніками» не прикриєшся. Бо в даному випадку їм варто лише подякувати за те, що почали реконструкцію. Тепер варто її вчасно закінчити.

Оце й буде ціна народної підтримки та довіри новій владі.

Олена СТЕЛЬМАЩУК.

Фото автора. 

Матеріали по темі:

 

У вас недостатньо прав для коментування.